Володимир Бондаренко: «Після фіналу два дні не міг прийти до тями»

Вівторок, Січня 29, 2019 - 11:26

Наставник «Діназу» про виступи команди в цьогорічному розіграші Меморіалу Макарова.

В суботу в Лютежі завершився 24-й турнір Меморіалу Макарова. В фіналі зійшлися наш «Діназ» та Збірна студентів України (ВФАС). Головний трофей отримали підопічні Анатолія Бузника, котрі декласували вишгородців з рахунком 3:0. Для студентів це один з важливих етапів підготовки команди до Літньої Універсіади, тому під жовто-сині знамена були запрошені кращі з кращих. Для підопічних діназівського наставника - це один з проміжних етапів підготовки до нового, неймовірно напруженого й цікавого сезону. Про виступи «Діназу» в підготовчому турнірі головний тренер Володимир Бондаренко говорив досить відверто, хоча й з нотками гіркоти в голосі.

- Прикро програвати фінал?

- Звичайно ж, прикро. Та ще й  з таким рахунком і по такій грі. Ми аж ніяк не заслуговували на подібний результат. Хлопці хотіли досягти більшого, налаштовувалися на серйозний бій і по ходу гри викладалися по повній, мали шанс змінити все в кращу для себе сторону, але ось не вистачило досвіду. Все ж таки варто зважити на те, що проти нас грала Збірна студентів України, кращі з кращих. Багато хто з них виступає в професійних клубах.

- Що не вийшло у фіналі?

- Схоже, злий жарт з нами зіграв той факт, що півфінал ми провели в манежі на базі «Динамо». Всі матчі групового турніру ми відіграли на вулиці в Лютежі, набрали непоганий темп, потім в останній момент півфінал зі «Штурмом» було перенесено в зал. Ніби тепло, комфортніше, але довелося певний час звикати до поля, до зовсім іншого відскоку м’яча. Фінал нам знову довелося грати на вулиці, де студенти до цього грали постійно, попали в ритм і не збивалися з нього. Такий маленький нюанс. Безперечно, це не виправдання, просто констатація факту. В результаті ми не зуміли повністю переналаштуватися і хоча мали певну територіальну перевагу та кілька «вбивчих» моментів. М’яч летів, то в штангу, то в голову захисникові, який просто стояв на лінії.  

- Чим взяли студенти?

- Вже по першому матчі, коли нам довелося зіграти з ними в групі було видно, що це тактично вишколена тренерами команда, яка вміє і знає, як досягти успіху. В складі Збірної студентів України виступають представники харківського «Металіста 1925», краматорського «Авангарду», бахмачського «Агробізнесу» та кількох інших хороших професійних команд команд. Всі на ходу і під керівництвом Анатолія Бузника цілеспрямовано готуються до Літньої Універсіади. Було помітно, що перед фінальною грою вони добряче нас вивчили і знайшли тактичні ходи, як перекрити нам кисень. В результаті ми інколи просто билися немов об стінку й не зуміли перелаштуватися в ході зустрічі.

- І все ж, у «Діназу» був шанс відігратися?

- Стартові хвилини матчу ми провели дуже добре. Якби забили першими, то хтозна, як все повернулося б. Студенти грамотно витримали паузу, а потім двічі спіймали нас на власних помилках. Багато що міг змінити Артем Марченко наприкінці першого тайму. До цього часу дивуюся, як він з кількох метрів потрапив у вузеньку штангу, коли перед ним були семиметрові ворота. Якби ми забили цей гол «в роздягальню», то на другий тайм виходили б з іншим настроєм. Хоча й в такій ситуації ми чудово провели десь хвилин 15 другого тайму. Знову мали «вбивчий» момент, але Влад Литченко з кількох метрів пробив прямо в голову гравцю студентської збірної, котрий просто стояв на лінії воріт. Просто фатальне невезіння. Впевнений, що якби рахунок став 1:2, то ми зуміли б зламати хід гри в подальшому.

- Оцінюючи гру ланок команди в фіналі, яка прокололася?

- Перш за все проколовся я. Не зміг достукатися до хлопців, знайти потрібні слова, ходи. А вже конкретні помилки кожного ми розберемо всередині колективу. Це не для загалу.

- Якщо вцілому оцінювати виступ «Діназу» в нинішньому розіграші Меморіалу Макарова…

- Ми підняли планку для «Діназу» вгору, вперше вийшовши в фінал. Перед початком турніру, конкретного завдання не ставилося. На першому етапі важливо було вийти з групи, яка виявилася досить сильною, потім вже вирішували конкретні завдання в конкретному матчі – досягти перемоги. Звичайно, апетит приходить під час їжі і вже по ходу турніру ми відчули, що нам до снаги поборотися за найвищі нагороди.

- Переважно в Меморіалі Макарова на поле в складі «Діназу» виходили одні й ті ж гравці. Чому так?

- Це підготовчий турнір, але дуже важливий і вагомий на футбольному просторі України, тому хотілося не просто переглянути всіх гравців, а ще й показати результат. Переважно на поле виходило десь 12-14 футболістів і за півтора тижні на них випало серйозне навантаження. І в цьому велика заслуга нашого тренера з фітнесу Валерії Крохмаль, котра закладає фундамент фізичної готовності гравців. Завдяки її насиченим занняттям в залі всі витримали навантаження в матчах. Хоча на це варто подивитися й з іншого боку. Те, що на поле виходили не всі - серйозний привід задуматися тим, хто просидів у запасі й не вийшов на підсилення. Професійний футбол не терпить поблажливого ставлення до нього. Нам хочеться, щоб у нас було десь 20-22 гравці на яких ми могли б розраховувати у майбутньому, а надавати ігрову практику заради практики в такому турнірі ми просто не ризикнули. Для цього будуть контрольні матчі.

- Раніше анонсувалося, що в команді буде чимало новачків.

- Дехто з них вже приходив на перегляд, але з тих чи інших не підійшов. Ми не будемо, як влітку набирати дуже багато, селекцію намагаємося проводити вибірково, на конкретні позиції. Надалі у нас ще буде 6-8 нових футболістів, які приїдуть на перегляд. Але ми не братимемо просто по чиїйсь рекомендації, нам потрібні кваліфіковані гравці, які зможуть створити більшу конкуренцію у складі на кожну позицію.

- В цьому плані на Меморіалі Макарова в «Діназі» дебютувало два легіонери з Марокко. Яка їх подальша доля?

- Хлопці приїхали до нас з Харкова, де проходять навчання. Поки що ми залишили в команді тільки Хамзу Магзарні, який непогано проявив себе в деякий матчах. Він молодий і досить технічний футболіст, який не боїться йти на загострення. Йому поки не вистачає стабільності. На турнірі він відіграв не зовсім рівно. В одній грі проявив себе відмінно, в іншій не дуже. Ми даємо йому шанс набрати форму і проявляти себе з найкращого боку постійно. Далі побачимо, як складеться. Щодо його співвітчизника Бара Яссіна, то від його послуг в подальшому ми поки що відмовилися і хлопчина повернувся до Харкова.

- Який був психологічний стан після поразки?

- Відверто кажучи, два дні після фіналу було не по собі, не міг прийти до тями. Важко було сприймати те, що сталося. Двічі передивлявся відеозапис матчу, шукав в чому ж наші помилки. Тепер вже трішки заспокоївся, розумію, що треба все пережити і просто рухатися далі. У хлопців також був пригнічений настрій. Але вже в понеділок на тренуванні ми намагалися побесідувати, зняти цю напругу. Здається вдалося, хоча, звичайно, кожному в душу не заглянеш.

- Говорили з почесним президентом клубу Ярославом Москаленко про виступ «Діназу» в Меморіалі Макарова?

- Розмовляли і про участь в турнірі, і про команду взагалі. Меморіал Макарова – це один з етапів підготовки до сезону і робити далекосяжні висновки не варто. Відіграли, проаналізували і вперед до нових вершин. Ярослав Миколайович все чудово розуміє, бо ми розмовляємо з ним на одній футбольній мові. Клуб продовжує рости, розвиватися. Все далі йтиме, як ми раніше планували.  

- Тобто зараз щоденні тренування й контрольні матчі?

- Так. Вже в понеділок розпочали тижневий цикл, провели тренування на полі в Лютежі. У вівторок та четвер працюватимемо в залі, займаючись шейпінгом. В п’ятницю також тренування на вулиці. На середу, 30 січня, запланована контрольна гра з київською «Оболонь-Бровар» U-19. Матч відбудеться на третьому полі динамівської бази в Конча-Заспі. В цій грі ми дамо можливість проявити себе тим, хто останнім часом мав не так багато ігрової практики. В суботу ще одна контрольна гра, з «Межигір’ям». Матч заплановано провести в Лютежі, початок о 12 годині.

- Попереду ще два зимові турніри – Меморіали Щанова та Кирсанова. «Діназ» братиме в них участь?

- В Меморіалі Щанова, який стартує незабаром ми обов’язково виступатимемо першою командою. Щодо Меморіалу Кирсанова, то тут залежатиме, в які терміни відбудеться цей турнір. В середині березня ми вирушаємо на двотижневий підготовчий збір до Туреччини і цілком можливо, що ми розпочнемо його першою командою, а вже завершуватимемо нашою другою командою.

- «Діназ» вперше полетить на такий серйозний збір за кордон.

- Нам це потрібно для розвитку команди. Там будуть не тільки хороші умови для підготовки, тренуванням, але й чимало спаринг-партнерів з-за кордону, з котрими ми плануємо провести контрольні матчі. А це неповторний бойовий досвід, який допоможе в сезоні. Виліт «Діназу» заплановано на 16 березня.

Більше фотографій та відео дивіться на офіційній клубній сторінці в соціальній мережі FB та офіційному каналі в ютубі.

https://www.facebook.com/FC-Dinaz-491987270912403/

https://www.youtube.com/channel/UCOM8S6a4YOxFPGuXOfChBCQ

Коментувати:

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Наші партнери