Роман Помазан: «Тамаз виступив в ролі мого агента»

П'ятниця, Жовтня 18, 2019 - 08:13

Досвідчений гравець про успіхи «Діназу» та власний універсалізм.

В ході чемпіонату до складу вишгородського «Діназу» приєднався Роман Помазан. Вихованець маріупольського футболу, попри свій досвід, не одразу ввійшов основну когорту вишгородського клубу. Але від тренування до тренування він набирав форму і нині вже є повноцінним гравцем стартової вісімнадцяти.

- В Чернівцях ти відіграв від свистка до свистка. Складно було?

 -Та ні, не дуже. Це мій другий матч, який я провів повністю. Першою стала гра в Тернополі проти місцевої «Ниви». Зараз фізично почуваю себе дуже непогано і вважаю, що не випадав зі складу. Можливо, були якісь ігрові помилки, але ж не без цього. Трішки хвилювався. Не хотілося підвести ні себе, ні колектив. Для мене це закономірно, бо якщо взагалі нема хвилювання, переживання перед матчем, то нічого й на поле виходити. Воно (хвилювання) повинно бути присутнім у кожного футболіста і перед кожним матчем. Тоді ти викладатимешся на всі сто.

- Гра з «Буковиною» була якоюсь особливою?

- Знаєте, хочеш не хочеш, а ти завжди одним оком дивишся в турнірну таблицю й оцінюєш суперника. Так, у нас зараз хороша серія, але ж матчі з командами, які перебувають нижче інколи більш складні, ніж з прямими конкурентами. Важливо не втрачати очки з тими, хто внизу, бо це ще більше б’є по амбіціях. Тим паче, що я добре пам’ятаю гру першого кола з «Буковиною» в Демидові, де вони виглядали дуже класно.

- В післяматчевому коментарі наставник «Буковини» Степан Маковійчук сказав, що «Діназ» крім моменту з пенальті нічого більше не створив…

- Нехай візьме й подивиться відео. Ми розбирали цей матч на теорії, основна загроза у них йшла переважно зі стандартів. І то більше в першому таймі, бо в другому вже таких моментів не було. У них був по суті один стопроцентний момент, коли Іча (Сергій Ічанський – Прим.авт.) вибив м’яч практично з лінії воріт. Так, можливо, вони трішки більше володіли м’ячем на полі, але ж мати перевагу у володінні – це ж не здобути три очки. Перш за все, треба забити гол. Ми це зробили краще від них, значить заслужено перемогли. А говорити після гри можна що завгодно аби якось себе й команду виправдати.

- У тебе був чудовий гольовий момент в другому таймі.

- Опинився там, де повинен бути крайній захисник під час атаки своєї команди. Вдало зіграв на підборі, пройшов кількох футболістів «Буковини» й пробив. Воротар встиг зреагувати й відбити цей удар.

- Крайній захисник під час атаки повинен бути аж на куті штрафної?!

- Так склалася ситуація. Просто відчув це. Сьогодні такий футбол, що крайній захисники частенько роблять результат. Вони різко підключаються, на них не встигають реагувати й це їх шанс.

- Судячи з усього, ти повний універсал в футболі?

- Можу зіграти на будь-якій позиції. Все залежить від того, яке завдання переді мною поставить тренер. Мені всерівно де грати, зправа, зліва, в центрі. Матч з «Буковиною» починав на позиції півзахисника, коли в перерві замінили Крохмаля, то перемістився на правий фланг захисту. Та я не один такий. Зараз багато хто в нас може вийти на кількох позиціях. Був навіть момент у моїй кар’єрі, коли довелося грати нападаючого. Якщо треба, то й у ворота стану. Як тренер скаже.

- Сама «Буковина» в грі завдала достатньо проблем?

- Не сказав би, що було щось особливе. Як я вже говорив, вони загрожували переважно зі стандартів. Хоча по великому рахунку досить непогано комбінували, шукали свій шанс в продуманих атаках. Просто у них не все виходило в завершальній стадії, не завжди доводили справу до останнього точного удару.

- Ти сказав, що розібрали гру з «Буковиною». Якісь свої помилки відзначив?

- Так, без них не обійшлося. Але нехай це залишається при мені. Думаю, кожен з футболістів після таких теоретичних занять виносить щось для себе. Без подібного аналізу в футболі прогресувати складно.

- М’яч у матчі ще раз побував у воротах «Буковини», але суддя не зарахував його. Тепер після того як передивилися цей епізод по відео, що скажеш?

- Дещо сумнівне рішення головного арбітра. Захисник крикнув в тому моменті, коли Ілля Терещенко на нього пішов і суддя в першу ж мить зреагував на цей крик. Але зазначу, що гравець «Буковини» не залишив поле й не звернувся по допомогу лікарів, а одразу повернувся в гру. Можливо там навіть не було зіткнення серйозного.

- Чернівецького захисника також можна зрозуміли. Тактичну хитрість проявив.

- Мабуть так.

- Скажи, перед появою в «Діназі» ти виступав за «Чайку» з Петропавлівської Борщагівки. Це вагомий подразник для вишгородського клубу. Тепер перейшов до конкурента на Київщині.

- Між цими клубами була ще поїздка до Вірменії. Взимку мене запропонували варіант в одному з клубів їхньої першої ліги, котрий ніби-то ставив перед собою серйозні завдання й хотів піднітися вище. Я згодився поїхати. Підійшов до Петровича, президента «Чайки» (Олександр Нігруца – Прим.авт.) попросив відпустити. Вн не дуже хотів, але ми з ним та головним тренером все-таки дійшли спільної згоди. Ось так і поїхав піднімати вірменський футбол.

- Завдання виконали там? Чому не залишився?

- ФК «Єреван», за який виступав, завоювала путівку до вищої ліги, але почалися фінансові проблеми. Нам не виплачували зарплату кілька місяців і я вирішив повернутися додому.

- Тобто засмучений поїздкою на Кавказ?

- Є таке. До речі, це моя друга спроба там заграти. Перший раз поїхав після «Інгульця» в Грузію, коли залікував непросту травму й потрібен був період для відновлення та аби набрати ігрову форму. Там виступав за клуб їхньої вищої ліги «Шакура». Взагалі мушу сказати, що чемпіонати на Кавказі не дуже високого рівня. Досить специфічне місце і туди варто їхати, щоб набрати ігрову форму після травми або тим, хто просто не має серйозної ігрової практики в українських клубах.

- Отож, транзитом через Вірменію ти опинився в «Діназі». Хто тебе сюди порекомендував?

- В ролі мого футбольного агента виступив Тамаз Авдалян. Ми з ним добре знайомі ще з «Чайки», коли грали разом і саме він переговорив з тренерами «Діназу» та привів мене сюди. До речі, я ще міг опинитися раніше в «Діназі», коли команда виступала по аматорах. Взимку грав у складі збірної вільних агентів на підготовчому турнірі проти клубу. Тоді В'ячеслав Богодєлов підходив до мене й сказав, що може переговорити з тренерами «Діназу» про мене, але вирішив все ж таки поїхати до професійного вірменського клубу.  Цього ж літа все склалося. Приїхав на тренування, поспілкувався з тренерами й почав працювати. Мене встигли заявити до закриття трансферного вікна.

- Витримуєш конкуренцію?

- З цим все нормально. У мене ж непоганий досвід. Привів себе в тонус і ось вже тренери довіряють місце в стартовому складі.

- Тобто досвід відіграє певну роль?

- Та на одному досвіді у футболі не виїдеш. Так, це певний багаж, який треба правильно використовувати. Ти розумієш, що у тебе є якийсь рівень й ти не повинен опускатися нижче його. Не можна виходити на поле й думати, що ти можеш зіграти на одній нозі за рахунок свого досвіду. Потрібно викладатися по повній, якщо не більше. І хвилюватися, переживати, бути постійно в тонусі, на емоціях.

- Попереду гра з «Поліссям». Доводилося з ними зустрічатися?

- Здається було. Останнім часом там дуже хороша команда, яка ставить перед собою серйозні завдання. Вони «точково» підсилилися, поміняли склад, але ж амбіції залишилися. Команда сповідує комбінаційний футбол і це буде дуже складна гра.

- Про настрій, самовіддачу в цьому матч й годі говорити…

- Ми в «Діназі» серйозно підняли зараз планку для себе. Тепер на нас не дивляться, як на якихось вискочок з аматорів, котрих можна легко зім’яти. Тепер ми в числі лідерів і ставлення значно серйозніше до нас. Тому хоч на мить розслаблятися не варто, одразу покарають. Хлопці в команді всі це розуміють і налаштовуються відповідно.

- Не зайвими будуть тактичні хитрощі?

- По тактиці вже тренери вирішуватимуть. Ми повинні вийти на поле й виконувати все, що вони вимагатимуть на установці. Боротьба на кожному метрі, за кожен м’яч – ось що стане головним. Хто її не програватиме, той і переможе в матчі.

- Зустріч проходитиме на штучному полі в Житомирі.

- Тут є своє «плюси» та «мінуси». Але ж воно для обох команд буде однаковим. Та нехай хоч на гальці гратимемо з «Поліссям»… Битва буде серйозна. Нарікати на це й шукати якісь причини навіть не варто.

- Цей матч обслуговуватиме арбітр з Калушу, звідки один з прямих конкурентів «Діназу» у боротьбі за місце в лідируючій групі. Що скажеш?

- Чесно, не хочу навіть говорити про суддів. У них своя кухня. Була, є і буде. Це окремий світ в футболі, який часто живе просто своїм життям. Як сказав колись Андрій Демченко після одного з матчів у роздягальні, ми повинні показувати такий футбол, щоб не залишати суддям шанс допомагати супернику. Отож, вийдемо на поле й просто гратимемо в свій футбол.

- Загалом цей ігровий тиждень досить насичений. Житомир, Калуш, потім Хмельницький вдома. Гра через два дні на третій.

- Особисто для мене це зручно. Ти постійно перебуваєш в ігровому тонусі, а не чекаєш цілий тиждень офіційного матчу. Піднімається певний адреналін і коли ти набрав хід, то головне втримувати його. Зараз нам хочеться грати й вигравати в кожному матчі.     

- Календар другого кола склався для «Діназу» так, що команда сім з десяти матчів проводить на виїзді. Складно?

- Та зовсім ні. Ми на виїзді набираємо максимум і почуваємося дуже комфортно. Ось і в Житомир, а потім в Калуш поїдемо тільки за перемогами.

Більше фотографій та відео дивіться на офіційніх клубних сторінках в соціальних мережах та офіційному каналі в ютубі.

https://www.facebook.com/FC-Dinaz-491987270912403/

https://t.me/FCDINAZ

https://www.youtube.com/channel/UCOM8S6a4YOxFPGuXOfChBCQ

Коментувати:

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Наші партнери