Артем Бафталовський: «У мене вже є певний драйв перед матчем з «Епіцентром»

Четвер, Жовтня 29, 2020 - 15:54

Півзахисник «Діназу» про свої голи, появу в клубі та очікуваннями важливого протистояння.

Після вимушеної перерви, яка виникла в календарі у «Діназу», команда виграла два матчі поспіль і значно покращила своє турнірне становище. В обох поєдинках (проти галицьких «Карпат» та київського «Рубікону») забити м’ячами відзначився крайній півзахисник Артем Бафталовський. Це були його перші голи в складі вишгородської команди. І недарма у сьомому турі він потрапив до символічної збірної Другої ліги, а в суботу практично зняв всі питання про переможця двобою з «Рубіконом».

- Перший тайм проти «Рубікону» виявився неймовірно складним. Чому не вдавалося ніяк прорвати оборону суперника до перерви, - запитуємо в Артема.

- Вони добре окопалися ззаду і нам було складно вийти на ударну позицію. Ми хотіли якось прорвати оборону, але всі зусилля виявилися марними.

- Що Петрович (головний тренер Володимир Бондаренко – Прим.авт.) говорив у перерві в роздягальні?

- Попросив додати в швидкості, побільше відкриватися і тоді моменти мають обов’язково з’явитися. Їх треба було дотискати.

- Напевно, відчувалася додаткова внутрішня мотивація у гравців «Рубікону»?

- Не знаю щодо якоїсь додаткової матеріальної мотивації, але ось налаштовані вони були дуже серйозно. Грали агресивно, йшли в стики, не шкодуючи ні себе, ні нас. І це все було вже з перших секунд матчу. Видно, що налаштувалися на нас дуже серйозно.

- Наскільки плинуло на гру вилучення в складі «Рубікону» на початку другого тайму?

- Відверто кажучи, я спочатку навіть не зрозумів, що суддя показав червону кратку, бо був на іншому фланзі. Так, був стик, метушня, а потім гра відновилася. Та й навіть дехто з гравців «Рубікону» не зрозумів спершу, що вони в меншості. Нічого кривити, нам стало трохи легше грати і ми одразу забили.

- Вилучення – це наслідок жорсткої гри?

- Як я вже казав, вони з перших хвилин почали грати дуже агресивно. Частенько вступали в суперечки, десь трішки провокували. Це накопичувалося і перетворилося у вилучення.

- Твій гол був другим в матчі і добряче охолодив їх пил…

- Думаю, так. Після цього вони нічого такого особливо небезпечного біля наших воріт вже не створили.

- Скажи, це твій стиль забивати такі м’ячі?

- Я більшість голів забиваю або в результаті підключення, або ж отримую м’яч на фланзі, зміщуюся в центр і б’ю. Виходить непогано, як бачите.

- Твій козир - швидкість. На цьому акцентує увагу головний тренер?  

- Звичайно. Просить включати її й підключатися вперед, просити м’яч за спину захисника і рвати фланг.

- Цікаво, за скільки секунд пробігаєш стометрівку?

- Чесно кажучи, навіть не пам’ятаю. Ось недавно здавали тести, то тридцять метрів пробіг за 3,9 секунд. Здається норма була чотири секунди.

- Хто швидший в «Діназі»? Ти чи Антон Брижчук?

- Хм, навіть не можу сказати. Треба буде спробувати з ним позмагатися.

- Тобто виходить, що у команди дуже швидкі крайки і на них робиться акцент. Додамо сюди ще й інших хавів, того ж таки моторного Вадима Бовтрука…

- Тренер визначає склад і тактику на гру. В цілому є таке. Швидкість, атака і агресивність в заключній фазі.

- Взагалі-то ти почав виходити в основі «Діназу» після вимушеної перерви команди. Чому так?

- Я ж не був на зборах влітку в команді, прийшов пізніше. Той же Антоха (Брижчук – Прим.авт.) пройшов весь період зборів, відіграв контрольні матчі, тому тренери йому більше довіряють. А взагалі, конкуренція в команді серйозна і потрапити в стартовий протокол непросто.

- А як часто доводиться мінятися флангами з партнером?

- Та мені без різниці на якому краю грати. Можу справа, можу зліва. Інколи тренери самі підказують, що треба помінятися, інколи сам відчуваєш, що треба трохи захисника «передьорнути», бо він трохи звик до твоїх дій.

- Якщо говорити про останні дві перемоги «Діназу», то вони вийшли трохи натужними.

- Все ж таки вплинула перерва. Ми збилися з ігрового тонусу, просто тренувалися, не грали навіть контрольних матчів. Але тренування тренуваннями, а офіційні ігри, то зовсім інше. Ось через те й виходить, що доводиться знову розкручувати маховик. Тепер треба вигризати кожну перемогу. Бо й суперники якось на нас по-особливому налаштовуються і грають з подвійною самовіддачею. Хоча це й зрозуміло, бо ми один з фаворитів чемпіонату.

- Після таких двох успішних матчів, які в тебе емоції?

- Певний емоційний підйом є. Хочеться тренуватися, виходити на поле й грати.

- За характером ти дуже спокійний, урівноважений. Є такий психологічний термін інтроверт. Це не заважає тобі на полі?

- Іноді заважає. Потрібно завестися, діяти більш агресивно, а я не завжди так роблю. Тренери підказують, кричать: «Та заведися ти!» У кожного свій характер, свої плюси і мінуси, тут нічого вже не зробиш кардинально. Треба шукати плюси в тому, що є.

- «Діназ» - твоя четверта професійна команда («Гірник-Спорт», «Енергія», «Кремінь»). Здається, найвдаліша?  

- Знаєте, коли тренер довіряє тобі й вірить у тебе, то хочеться грати й грати. Десь подібний період був у мене в «Енергії», коли я туди прийшов, тренер почав мені довіряти й постійно випускати на поле. І забивав тоді непогано. Тепер подібний кайф отримую від гри в «Діназі».

- Проясни, будь ласка, ситуацію з твоєю появою в «Діназі». Можна сказати, навіть дещо раптовою…

- В «Кремінь», де я грав до цього, прийшов Олександр Головко і одразу сказав, що ніби розраховує на мене. Я потрапив до його списку і тому в міжсезоння навіть не робив спроб шукати собі команду. Потім вже перед першим кубковим етапом в команду прийшли ще нові футболісти і він сказав, що на мене вже й не дуже то розраховує. Контракту в мене на той момент не було підписано, тому я повернувся в Київ і почав тренуватися з «Десною» Погреби. Там зі мною зв’язалися тренери «Діназу» та запросили приїхати на тренування команди. Ось так і залишився тут.

- Чи не вплинуло на це те, що ти свого часу разом з нинішніми тренерами команди -Бондаренком, Примою, Крохмалем, свого часу виступав у чемпіонаті Київської області за «Десну» з Погребів?

- Той факт, що вони знали мої футбольні можливості, безумовно, відіграв певну роль. Вони просто хотіли спершу побачити в який я кондиціях, і мабуть, коли запрошували, то знали, як використати мої сильні футбольні якості.

- М’яч, забитий у ворота «Рубікону» став восьмим у твоїй професійній кар’єрі («Гірник-Спорт» - 1, «Енергія» - 4, «Кремінь» - 1 – Прим.авт.)…

- Статистику не рахую. Мало – багато… Це не моя справа. Хочеться просто грати і перемагати з командою. Взагалі ж, я в професійний футбол потрапив пізно, в 21 рік, тому тут є певні моменти. Грав переважно в чемпіонаті Київської області. Але є певні цілі і хочеться їх досягти.

- Новачок «Діназу» Антон Брижчук недавно обмовився, що тренування в команди нині такі, яких не було у вінницькій «Ниві», де він недавно виступав, навіть на зимових зборах. Для тебе це теж так?  

- У кожного тренера свій підхід. Я витримую нормально, хоча втомлююся інколи добряче. Головне бути в тонусі і готовим вийти чи то в стартовому складі, чи то на заміну.

- Реально оцінюючи свої футбольні якості, чого тобі не вистачає?

- Перш за все мабуть навиків у тактичному плані. Це або вже з дитинства у професійних командах напрацьовується, або приходить з досвідом. Є проблеми по грі у відборі. Це знаю і без підказок. Думаю, що я тільки починаю набирати ігрові кондиції і до піку ще далеко.

- Зараз «Діназ» - п’ятий. Заскочите на потенційно друге місце?

- Все в футболі можливо. Навіть хочемо ще вище. Головне, щоб у всіх було професійне ставлення до футболу і хороша підготовка до кожного матчу.

- В суботу ключова гра першого кола з «Епіцентром». Відчуваєш вже якийсь драйв?

- Я завжди хвилююся перед матчами. Дуже близько до серця сприймаю все. Це такий характер. Драйв вже зараз певний є. Це буде суперважливий для нас матч.

- За рахунок чого можна обіграти «Епіцентр»?

- Організація гри та самовіддача кожного на полі. Моменти будуть, треба бути тільки повністю зосередженими й реалізувати їх. І головне не допустити критичних помилок в обороні. Тренери вже провели для нас теоретичне заняття, трохи розібрали гру нашого конкурента. Є у них плюси, є і мінуси. Побачимо в суботу, як все складатиметься.

- Готуєшся вийти з перших хвилин?

- Банально скажу, але це вже, як вирішить тренер. Хочеться грати і перемогти разом з партнерами.

- Заб’єш знову?

- Налаштовуюся забивати в кожному матчі. Робитиму все, щоб так було і ми обіграли «Епіцентр».

 

Коментувати:

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Наші партнери