Сергій Пономаренко: «Хочу бути першим, як тренер та чемпіоном, як гравець»

П'ятниця, Серпня 21, 2015 - 13:50

Наставник і діючий захисник «Діназу» про своїх підопічних і партнерів по першій команді, та про цілі, як тренера і футболіста.

Команда «Діназ-2005» під керівництвом Сергія Пономаренко зараз проводить десятиденні тренувальні збори в Волівці. Напередодні від`їзду тренер розповів те, як триває підготовка його команди та поділився планами на майбутнє. Розповів також про мету головної команди «Діназу».

- Чому на даному етапі приділяєте найбільшу увагу?

- Перш за все фізичній готовності. Треба трішки завантажити хлопців, а то після відпочинку дехто дуже поправився (посміхається).

- Невже є й такі?

- Декотрі тримали себе в формі, видно, що тренувалися самостійно. А є й такі, хто просто відпочивав, клеїв дурня. Ось їм тепер важкувато. Але в принципі все надолужимо і, сподіваюся, до офіційних матчів підійдемо в повній «бойовій готовності».

- Скільки тренувань на тиждень у вас?

- Коли були дома, то в Лютежі тренувалися чотири рази на тиждень. Мали й вихідні, аби хлопчики відновлювалися. На зборах, звичайно, графік більш напружений.

- Окрім тренувань їздите з дітьми кудись?

- Що стосується роботи, то в нас просто чудові умови. Нікуди не треба їздити, все налагоджено просто супер.

- Ви також виступаєте у складі головної «діназівської» команди. Важко поєднувати гру і тренерську роботу?

- Зовсім ні. Діти – наше майбутнє і ми намагаємося робити для них все. Планую свою роботу так, щоб встигати всюди.

- За якими критеріями ви могли б взяти в свою групу дитину «з нуля»?

- Жорстких вимог нема. В цьому віці, якщо навіть дитини поганенько працює з м’ячем, але в неї є величезне бажання, тяга до футболу, то впевнений, що у неї може все вийти. Всьому можна навчити, розказати, показати, коли є прагнення у хлопчини.

- Як підстьобуєте діток, коли у них перепади в настрої?

- Якщо таке помічаю на тренуванні, то можемо зіграти на якийсь інтерес – цукерки, тортики… У цьому випадку треба зацікавити хлопчиків, змусити рухатися, бігати, щоб з’явилася справжня спортивна злість. Тоді миттєво забуваються негаразди.

- Як караєте порушників спортивного режиму?

- Порушників караємо, коли не слухаються, бешкетують. Даємо їм певне завдання – присідання, віджимання… Але без фанатизму.

- На зборах у Волівці крім тренувань і контрольні матчі будуть?

- Звичайно. Два-три спаринги обов`язково проведемо. Перш за все треба подивитися на хлопців в «бойових» умовах, в яких вони ігрових кондиціях. Це дозволить визначитися над чим треба далі працювати, які комплекси вправ вводити в тренувальний процес. Ми зараз посідаємо друге місце в чемпіонаті Києва, але хочемо вийти на перше. Відрив у нас невеликий і все в наших руках, точніше ногах…

- Коли починаються офіційні поєдинки?

- Турнірні матчі почнуться у вересні. До того часу, гадаю, повністю відновимо всі ігрові моменти, налагодимо повне взаєморозуміння на полі.

- Бачите в своїй команді майбутню футбольну зірку, чи ще рано про це говорити?

- Поки що раненько когось виділяти. В такому віці все тільки-тільки починає проявлятися. Частенько дитина, прийшовши два рази на тренування не може м’яч набити, але працює вперто і поступово все налагоджується.

- Скільки у вас зараз гравців в команді?

- Поки двадцять хлопчиків, але поступово приєднуються нові футболісти і невдовзі буде два повноцінні склади.

- В цілому задоволені, як працюють діти?

- Є такі, кому треба пояснювати по кілька разів, але працюємо над тим, щоб вони швидше «включалися». Та більшість розуміють все з першого разу, роблять вже, так би мовити, «на автопілоті».

- Як підстьобуєте гравців перед серйозними поєдинками?

- Інколи непросто знайти слова, налаштувати. Та це частина нашої роботи. Чіткого алгоритму нема, доводиться весь час імпровізувати. Вигравати в футболі, звичайно, приємно, але без поразок не буває в житті. Тому треба і їх переживати. І робити правильний аналіз, щоб бачити над чим треба працювати. Якщо хлопці виграють, то це додає нових емоцій, сил. І всім хорошого настрою.

- Кілька слів про вашу футбольну кар’єру. Яку мету ставите перед собою, як гравець «Діназу»?

- Ми вийшли до фіналу Кубку області і хочемо його виграти обов’язково. І, звичайно, вибороти перше місце в чемпіонаті.

- На ваш погляд, чи вимагає підсилення команда, в якій ви граєте?

- На мій погляд, зараз ні. Ми граємо тим же складом, що й на початку чемпіонату. У нас дуже дружня команда, б’ємося за себе й товариша. Нам цікаво і приємно грати разом. На полі існує повне взаєморозуміння.

Коментувати:

Plain text

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси сторінок і електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Наші партнери